Volvo ziet een veelbelovende toekomst voor het draadloos laden van elektrische wagens via een elektromagnetisch veld. Dat zegt de Zweedse autoconstructeur op basis van een onderzoek uitgevoerd door het Vlaamse kenniscentrum voor de automobielindustrie Flanders' Drive.

Uit de tests blijkt dat een elektrische Volvo C30 draadloos volledig kan worden opgeladen in ongeveer 2,5 uur. De auto wordt boven een oplaadplaat geparkeerd, waarna de batterij dankzij een elektromagnetisch veld draadloos wordt opgeladen.

  • Belga

"Inductief laden heeft veel potentieel", zegt Lennart Stegland, vicepresident bij Volvo Car Group. "Draadloze laadtechnologie is een comfortabele en efficiënte manier om energie door te geven. De studie wijst ook uit dat de technologie veilig is."

"Er is nog geen algemene standaard voor inductief laden. We zetten ons onderzoek voort en evalueren de haalbaarheid van de technologie voor onze projecten met hybride en elektrische wagens", aldus nog Stegland.

Behalve Volvo namen onder andere ook busbouwer Van Hool en Bombardier Transportation deel aan het onderzoek van Flanders' Drive. Het project werd deels gefinancierd door de Vlaamse overheid. (volvo/vrt)

Foto Volvo V60 Van Houdt Kempen / Nnieuws.